Prawie 50% wód w Polsce kwalifikuje się do III klasy w stopniu zanieczyszczeń. Oznacza to, że prawie 50% zasobów słodkiej wody w Polsce nie nadaje się do spożycia, można z niej skorzystać w celach rolniczych, uprawnych czy przemysłowych, ale również w stopniu ograniczonym.
Co możemy zrobić by poprawić tę sytuację? Większość zanieczyszczeń wód spowodowanych jest z winy człowieka. Każdego dnia niepotrzebnie marnujemy i zanieczyszczamy wodę, wyrzucając śmieci blisko terenów wodnych (rzeki, jeziora), korzystając z dużej ilości substancji chemicznych, np. przy okazji pracy rolnej lub w gospodarstwach domowych podczas robienia porządków czy korzystania z produktów do higieny osobistej. Niestety takie produkty, jak pestycydy, nie są produktami rozkładającymi się w wodzie, nawet po dłuższym czasie. Dbanie o oszczędzanie wody pitnej, korzystanie z produktów niezanieczyszczających wody oraz np. kupowanie produktów, do których nie były stosowane pestycydy pomaga we wspieraniu zrównoważonego rozwoju o odzysku wody pitnej.
Dobrym nawykiem związanym z gospodarowaniem wodą jest zbieranie tzw. „deszczówki” przez mieszkańców domów jednorodzinnych i działkowców. Może być ona wykorzystywana do podlewania warzyw, kwiatów, drzew, krzewów lub innych celów gospodarczych. Zachęcamy Was do takich działań. Przysłużą się zarówno nam jak i naturze, tak bardzo borykającej się z brakiem wody.