Rolnictwo ekologiczne to zjawisko nie nowe, choć zainteresowanie jego rozwojem w ostatnich latach urosło do niesamowitych rozmiarów. Ten typ gospodarowania polega na zastosowaniu takich metod upraw, gdzie celem jest produkcja żywności przy zastosowaniu naturalnych substancji i procesów. Charakterystyczne jest to, że jego celem m.in. jest odpowiedzialne wykorzystanie energii i zasobów naturalnych, utrzymanie różnorodności biologicznej, zachowanie regionalnej równowagi ekologicznej, poprawa żyzności gleby czy utrzymanie wysokiej jakości wody.
Bezpośrednią konsekwencją rolnictwa ekologicznego dla każdego z nas jest zdrowa żywność. Kto z nas nie chce mieć pewności, że to co znajduje się na jego talerzu jest zdrowe i ma sprawdzone pochodzenie?
Zobacz cały artykuł na https://maika.pl/index.php/2021/06/11/eko-rolnictwo/?fbclid=IwAR3MZaDLkoyQ9Wt0LOsHvJdJ4E0oPY-LMb3TztFrTrj8ivEziYgbvDvIaUA