Eko – rolnictwo

11/06/2021 16:00
Łukasz Brodzik

Rolnictwo ekologiczne to zjawisko nie nowe, choć zainteresowanie jego rozwojem w ostatnich latach urosło do niesamowitych rozmiarów. Ten typ gospodarowania polega na zastosowaniu takich metod upraw, gdzie celem jest produkcja żywności przy zastosowaniu naturalnych substancji i procesów. Charakterystyczne jest to, że jego celem m.in. jest odpowiedzialne wykorzystanie energii i zasobów naturalnych, utrzymanie różnorodności biologicznej, zachowanie regionalnej równowagi ekologicznej, poprawa żyzności gleby czy utrzymanie wysokiej jakości wody.

Bezpośrednią konsekwencją rolnictwa ekologicznego dla każdego z nas jest zdrowa żywność. Kto z nas nie chce mieć pewności, że to co znajduje się na jego talerzu jest zdrowe i ma sprawdzone pochodzenie? Dlatego Unia Europejska posiada restrykcyjny system kontroli i egzekwowania przepisów, by produkcja ekologiczna stała na wysokim poziomie. Dzisiaj już niejako modą stało się kupowanie naturalnych, zdrowych produktów. Warto zwrócić uwagę, że taki sposób odżywiania wpływa nie tylko na nasze korzystne samopoczucie i zdrowie. To naturalne, że kupując więcej tego typu żywności zwiększamy na nią zapotrzebowanie. Popyt na takie jedzenie wpływa na wielkość jego produkcji i w konsekwencji rozwój gospodarstw ekologicznych. Koniec końców ma to pozytywny wpływ nie tylko na gospodarkę, ale także środowisko. Czysta woda, zdrowe gleby, świeże powietrze to tylko kilka skutków wybierania przez nas zdrowej, ekologicznej, wyprodukowanej w polskich gospodarstwach żywności.

A czy z kolei rolnikowi opłaca się prowadzić gospodarstwo ekologiczne? Jak najbardziej! Tego typu działalność może liczyć na hojne dotacje zarówno z budżetu państwa jak i środków unijnych. Te fundusze dotyczą wielu sfer – różnego rodzaju badań, doradztwa rolniczego, usług informacyjnych, promocyjnych czy wreszcie programów wspierających rolników chcących zmienić sposób prowadzenia gospodarstwa na ekologiczne.  Drogi rolniku, jeśli jeszcze nie skorzystałeś z tych zachęt koniecznie to przemyśl!

Sednem rolnictwa ekologicznego jest aktywizacja biologiczna i funkcjonowanie w harmonii z prawami przyrody. Rośliny chronione są w sposób naturalny przed chorobami czy szkodnikami. Z kolei zwierzęta mają tam zapewnione optymalne warunki bytu. Rolnictwo ekologiczne to nie tylko przyszłościowy biznes. To także inwestycja w przyrodę, polską gospodarkę i nasze osobiste zdrowie. Ekologiczne gospodarstwa to nasza wspólna sprawa!

Niniejszy materiał został opublikowany dzięki dofinansowaniu Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej. Za jego treść odpowiada wyłącznie Fundacja Instytut Mediów.

X