Wędzone jabłko sechlońskie z oznaczeniem ChOG

15/04/2024 7:33
Marek Staroń

Nazwa „wędzone jabłko sechlońskie” 9 kwietnia 2024 r. została zarejestrowana przez Komisję Europejską jako Chronione Oznaczenie Geograficzne w rejestrze chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych. Wędzone jabłko sechlońskie jest 47 polskim produktem rolnym chronionym w Unii Europejskiej.

Do wyrobu wędzonego jabłka sechlońskiego wykorzystuje się owoce odmian antonówka, boskoop, szara reneta, wilhelm, jonathan, szampion, jonagold, idared i pochodne odmiany idared. Owoce tych odmian odznaczają się wieloma cechami pożądanymi przy procesie suszenia i wędzenia, m.in. dużą zawartością cukru oraz stosunkowo małą zawartością wody. Plastry jabłek poddawane są  podsuszaniu i podwędzaniu. Wędzone jabłko sechlońskie ma pomarszczoną skórkę na obwodzie i jasnobrązowy elastyczny miąższ. Średnica gotowych wędzonych plastrów jabłek waha się od 3 do 10 cm.

Z 5-8 kg świeżych jabłek uzyskuje się 1 kg suszonych owoców. W smaku wędzone jabłko sechlońskie jest lekko słodkie, z wyczuwalnym smakiem i aromatem wędzenia drewnem drzew liściastych.

Wyjątkowy produkt z województwa małopolskiego

Suszarnie muszą znajdować się na obszarze województwa małopolskiego, na terenach gmin: Laskowa, Iwkowa, Łososina Dolna i Żegocina. Również na tych terenach musi odbywać się cały proces podsuszania i podwędzania jabłek. Natomiast drewno oraz surowiec wykorzystywany do produkcji może pochodzić spoza określonego obszaru.

Nazwa produktu „wędzone jabłko sechlońskie” jest tradycyjnie używana na całym obszarze geograficznym wytwarzania, a wywodzi się od nazwy wsi Sechna, leżącej w gminie Laskowa. Związek sechlońskiego jabłka wędzonego z obszarem geograficznym, na którym jest wytwarzane, opiera się na cechach jakościowych oraz renomie produktu.

Źródło: MRiRW

X
Skip to content