Żywność ekologiczna

22/09/2022 9:42
Basia Krumholc

Czym tak naprawdę różni się żywność ekologiczna od „zdrowej żywności” ? Z Rozporządzenia Komisji Wspólnoty Europejskiej żywność jest ekologiczna wtedy, gdy co najmniej 95% składników jest z pochodzenia i z upraw ekologicznych. Ekożywność powinna być certyfikowana oraz pochodzić z gospodarstwa, które posiada dokument potwierdzający stosowanie metod produkcyjnych zgodnych z kryteriami rolnictwa ekologicznego. Przyznany certyfikat jest ważny 12 miesięcy, po upływie tego czasu należy go odnowić. Ekorolnictwo nie pozostaje bez znaczenia dla środowiska, ma wpływ na polepszenie stanu zdrowia gleby, roślin, zwierząt, człowieka i też naszej planety. Nie zanieczyszcza gleb, wód i powietrza, ponieważ nie są używane nawozy chemiczne.

Ekologiczna żywność będzie lepiej wpływała na nasz organizm i zdrowie, ponieważ ma śladową obecność pestycydów, niską zawartość metali ciężkich, posiada większą zawartość witamin (szczególnie witaminy C i z grupy B)  i składników mineralnych, więcej żelaza, magnezu i fosforu. A także ze względu na niższe zawartości związków azotowych i jednocześnie wyższe zawartości witaminy C , spożywanie więcej EKO produktów może mieć istotne znaczenie w profilaktyce antynowotworowej. Wybierając żywność ekologiczną na pewno dostarczamy organizmowi mniej sztucznych dodatków, a więcej witamin czy składników mineralnych, dlatego warto wybierać certyfikowane produkty przede wszystkim dla dzieci i niemowląt czy osób starszych i chorych.

Korespondent: Barbara Krumholc

X
Skip to content